Voor de mast

Programma “Voor de mast”

De EOC Traditionele Schepen Beurs is verheugd weer te kunnen beschikken over de kleine theaterzaal van schouwburg De Kampanje. Daardoor kunnen we hier net als vorig jaar weer een gevarieerd lezingen- en discussieprogramma aanbieden. De organisatie en presentatie is in handen van Stephan Kraan. Communicatie kan via lezingen@traditioneleschepenbeurs.nl. Om een indruk te geven onderstaand het programma van 2023.

Programma 2023:

Vrijdag 10 november

12.30 Formele opening beurs in Stadshal

13.00 “Moeten we alle erfgoed echt behouden of juist niet?” met Martine van Lier en Frits Loomeijer

15.15  “Wouters levenswerk” 

Wouter van Dusseldorp aanmoedigingsprijs voor positief nieuws

  • Inleiding over Wouters werk voor de sector
  • Uitleg vervolg Scheepspost, Zeepost en Zeilpost
  • Uitreiking Wouter van Dusseldorp prijs

16.00 – 18.00 BBZ jaarvergadering

18.30 Captains-dinner voor deelnemers aangeboden door Stichting Sail Den Helder

Zaterdag 11 november

10.00  Film Mestvaren

12.00  “Erfgoeddeal Maassluis, erfgoedhavens moeten positie kiezen” door Martine van Lier

15.00 “50 jaar chartervaart” door Harry Muter

 16.00 “75 jaar Zuiderzeemuseum en de digitale toekomst, Maritiem Portal en andere maritieme databases” door Thedo Fruithof

17.00 Sponsorborrel voor deelnemers aangeboden door Gemeente Hollands Kroon

Zondag 12 november 

10.00 Film

12.00 “Geschiedenis van de Nymphea” door Dick Pels

14.00 “Voorstelling De Vliegende Hollander” door Bart Reindersma

16.00 Film

Symposium ihkv presentatie OVV rapport

“Eind september heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid het rapport “Veiligheid Historische Zeilvloot” gepubliceerd. De onderzoekers komen hierop een toelichting geven. Wat heeft de Onderzoeksraad aangetroffen naar aanleiding van de ongevallen in de binnenzeilvaart. Wat is opgevallen in de wijze waarop wij werken, en de staat van onze veiligheidscultuur?

Tijdens deze bijeenkomst horen we over hun ervaringen opgedaan in bijna een jaar lang intensief rondkijken in alle hoeken van de sector. We gaan het gesprek met elkaar aan over die ervaringen en bevindingen. In een interactieve “over de streep sessie “ gaan wij zelf stelling nemen. We willen komen tot een dieper inzicht, tot nieuwe gedachtes. We willen tijdens deze bijeenkomst een beeld krijgen van hoe we verder gaan, de eigen verantwoordelijkheid van schippers en bemanningen en het systeem van wetgevers, keurende instanties en handhavers, het veiligheidssysteem waar we een onderdeel van zijn.”

Race naar de bodem of weg omhoog?
door Peter Fokkens ea

Ondanks dat de schippers van de zeilende beroepsvaart bepaald niet ontevreden zijn over het aantal boekingen na corona, wordt de economische positie van de vloot er niet beter op. De kosten van brandstof en materialen, veiligheidsmaatregelen en groot onderhoud betekenen al langer een loden last en gaan nog steeds verder omhoog; in de nabije toekomst komt daar de noodzakelijke verduurzaming nog bij. Er wordt al jaren voor te lage tarieven gevaren, en nieuwe, beter betalende doelgroepen worden niet aangeboord.

Wat is hierbij de rol van de boekingskantoren? Wat doen ze om nieuwe, beter betalende doelgroepen te vinden? Hoe zorgen ze voor een tarief dat een gezonde bedrijfsvoering mogelijk maakt en wat doen ze om prijsdumping tegen te gaan?

Hierover gaat Peter Fokkens in gesprek met betrokkenen, met het doel om werkbare ideeën op te halen die de impasse kunnen doorbreken en de toekomst gezonder in kunnen kleuren.

"Duurzaamheid op varende traditionele schepen; ook om op te wonen”
door Jorrit Jouwsma

Tijdens de lezing geeft ik aan de hand van de Trias Energetica tips en tricks om een schip te verduurzamen.
De trias Energetica is een methodiek ontwikkeld door de TU Delft om projecten op een zo duurzaam mogelijke manier op te pakken. Tijdens de lezing probeer ik mensen de spelregels van het verduurzamen uit te leggen, zodat ze zelf aan de slag kunnen.
Dit doe ik aan de hand van het schip De Vooruitgang, welke ik zelf heb opgebouwd.
De belangrijkste reden dat ik de spelregels uit leg, is omdat verduurzamen voor geen enkel schip, persoon, gezien, huishouden etc gelijk is, echter de spelregels zijn dit wel.

“Duurzaam vrachtvaren in de toekomst” door Cosmo Wassenaar

Cosmo Wassenaar leidt sinds 2019 de Enkhuizer Zeevaartschool: ’s werelds enige school voor de beroepszeilvaart op zee. Onze opleidingen voor de zeilvaart worden steeds drukker bezocht door studenten van over de hele wereld; een groei die mede wordt veroorzaakt door een toenemende interesse voor duurzame handelsvaart onder zeil.

Vanuit de school is daarom in 2023 de stichting “Fair Winds Collective” ontstaan: een aanzet tot bundeling van duurzame (wind) aangedreven scheepvaartinitiatieven in Europa.

Kan de zeilvaart oplossingen bieden op het gebied van duurzaamheid? Zo ja, hoe ziet dit er dan concreet uit? Moet het dan van de traditionele zeilschepen komen, of zien we een rol weggelegd voor nieuwe inzichten en technologieën?

Op deze en andere vragen zal Cosmo proberen een antwoord te geven op zaterdag 11 november.

“25 jaar Skutsjemuseum” door Age Veldboom

Het skûtsjemuseum in Earnewâld bestaat dit jaar 25 jaar. Centraal in dit museum staat het leven en werken van de Friese schippers op hun skûtsjes in de vorige eeuw. Vele materialen in het Skûtsjemuseum laten zien hoe deze Friese tjalkjes er vroeger uitzagen. Door de huidige ontwikkelingen in het wedstrijdzeilen met deze schepen is vaak niet veel originaliteit aan boord te ontdekken. Duizenden bezoekers hebben inmiddels dit bijzondere museum bezocht en ontdekt dat hier de sfeer van vroeger nog rondwaart. Vooral als de smid het smidsvuur opstookt en laat zien hoe hij alle smeedijzeren onderdelen van het skûtsje nog op het aambeeld met de hamer in model slaat. Age Veldboom is de oprichter van dit museum en is als rondleider hier nog altijd actief. Op de schepenbeurs in Den Helder zal hij op zaterdagmiddag een uitgebreid verhaal hierover vertellen en daarbij enkele oude materialen uit het Skûtsjemuseum meenemen , want ,……aan het materiaal, kleeft een verhaal!

“Skutsjes”, een cultureel liedjes en verhalenprogramma voor deelnemers
door Onstuimig Schuim en Age Veldboom

Zaterdagavond is het optreden van “Onstuimig Schuim “, daar, waar deze groep mooie en opzwepende muziek maakt , vertelt Age Veldboom daar tussendoor enkele verhalen uit de oude skûtsjetijd . Meerdere van deze anekdotes en sketches zijn destijds ook opgevoerd tijdens het openluchtspel : “Theater te Water ” : Myn Skip te Earnewâld , wat bekroond is met de Zilveren Anjer in Friesland .

“Jonge vissers onder Zeil”, Stichting Staverse Jol

De Jonge Vissers Onder Zeil varen op twee Staverse jollen van Stichting de Staverse jol; de ST48, gebouwd in 1894 en de HL90, gebouwd in 1901. De Jonge Vissers onder Zeil is een groep jongeren van 12 tot ongeveer 40 jaar en sinds 2012 actief. Een aantal keer per jaar vissen we op traditionele en duurzame wijze, o.a. tijdens de Visserijweek Workum in de herfstvakantie. Een week leven van de wind. Dit is natuurlijk het mooiste om te doen, want dat is waarvoor de schepen gemaakt zijn. Door wat water en kou laten we ons niet tegenhouden. Voor dag en dauw staan we op om onze netten binnen te halen met op de achtergrond een opkomende zon. We leren onze netten zelf te repareren, plegen zelf onderhoud aan onze schepen en we doen er alles aan om ze drijvende te houden. Naast oude technieken aan boord gebruiken we natuurlijk moderne communicatie. Je vind ons op de website van de Staverse jol op Facebook en Instagram.

Onze jollen zijn zomers te bewonderen in de Workumer havenkom. Staverse jollen zijn meestal rond de zes à zeven meter lang, wat vrij klein is in vergelijking met andere houten vissersschepen. daardoor zijn ze erg geschikt als opleidingsschepen voor de Jonge Vissers.

'Help, mijn man is schipper!' Met vijf tips om nooit te leren varen door Marianne van der Linden
van ScheepsWijs

In 20 jaar ScheepsWijs heeft Marianne van der Linden, oprichter van deze vaarschool, ontdekt welke wegen niet naar Rome leiden en welke dwaalwegen er nog meer zijn. Ze laat natuurlijk ook zien wat WEL werkt en hoe je jezelf en je partner 10 jaar aanklooien bespaart. Zodat je je schip niet voortijdig verkoopt maar de reizen maakt van je dromen en … mét je geliefde.
Hou je vast!

“De overgang van hout naar ijzer”
door Age Veldboom

Zondagmiddag 15.00 uur zal er een presentatie worden gehouden door Age Veldboom van het Skûsjemuseum uit Earnewâld over de bouw van het houten skûtsje de “Aebelina “. Speciale aandacht zal er zijn voor de overgang van hout naar ijzer, en hoe dit nog steeds onder andere in de rompvorm van de huidige ijzeren skûtsjes is te zien. Het houten skûtsje, wat eigenlijk een beurtscheepje was, welke in 1861 door Eeltje Holtrop-van der Zee gebouwd werd, is in Earnewâld als replica na gebouwd. Een leer-werkproject, een publiekstrekker, t.b.v. regionaal toerisme en het verkrijgen van historische kennis m.b.t. het bouwen van houten schepen gingen hier hand in hand en versterkten elkaar.