Algemene informatie

Op 8, 9 en 10 november 2024 opent de beurs wederom de deuren.U vindt de beurs op Willemsoord. De voorbereidingen zijn in volle gang. De EOC-Traditionele Schepen Beurs (EOC-TSB) wordt voor de zevende keer georganiseerd in Den Helder. De beurs streeft ernaar om een ontmoetingsplek te zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in traditionele schepen, maritieme ambachten, cultuur en historie, en daar meer over wil weten. De beurs hoopt een breed publiek aan te spreken van mogelijke wereldreizigers die op zoek zijn naar de reis van hun leven aan boord van een oceaanzeiler tot vrijwilligers die zich voor het behoud van het traditionele schip in willen zetten. Van jongeren die dromen van het exploiteren van een schip tot oudere generaties die graag nog eens een reis met hun eigen jacht zouden willen maken, of hun kennis over willen dragen aan nieuwe generaties. Ook de jeugd die voor het eerst een zeilschool gaat bezoeken, of voor het eerst sponsoren gaat zoeken voor hun periode aan boord van een Tall Ship.

Tijdens de beurs zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden. Er zullen lezingen gehouden worden in de vergaderzalen van De Kampanje – met uiteenlopende onderwerpen. Er zullen presentaties gegeven worden over zeilreizen aan boord van schepen. In de Medemblikkerloods (naast Gebouw 66) zullen verschillende ambachten getoond worden en er zullen vele schepen te bezichtigen zijn.

Aan boord van de schepen in de haven bent u overdag van harte welkom om even langs te komen en te kijken. Maar u bent ook van harte welkom om een nachtje te blijven slapen!! Op basis van Boot en Ontbijt kunt u aan boord van verschillende schepen een nachtje verblijven om zo echt de sfeer van de traditionele schepen op te snuiven.

Bent u nog niet zeker of u komt? Den Helder kan wat ver lijken, maar bedenk dan alstublieft dat wij de mooiste kant van Den Helder aan u willen laten zien! Daarom hebben wij gekozen om samen te werken met het Reddingmuseum, het Marine Museum, de Museumhaven met haar hout- en metaalwerkplaatsen in de Medemblikker-loods en Gebouw 73. Samen bieden wij u een unieke blik op de historische maritieme wereld en u kunt met uw toegangsbewijs voor de beurs ook de musea (die op loopafstand zijn) bezoeken en er zo een heerlijk weekendje uit van maken! Daarnaast kunt u zich iedere dag vanaf 14:00 uur rond laten leiden en meer te weten komen over Willemsoord tijdens onze georganiseerde rondleiding.

Nog een beetje inspiratie nodig? In het kort dan nog een paar ideetjes – even uitwaaien op de dijk van Den Helder is op 10 minuten lopen, Texel is op 30 minuten met de boot. Op Willemsoord zijn verschillende restaurantjes en cafeetjes om even op te warmen of een avondje uit eten te gaan. Op Willemsoord zijn daarnaast een bioscoop en een schouwburg om de avond compleet te maken.

Kom dus gezellig naar Den Helder – Kom – Zie – Beleef (en blijf een nachtje slapen!)

Bekijk B&B mogelijkheden

De Stichting
Om de EOC-Traditionele Schepen Beurs in leven te roepen is er een stichting in het leven geroepen om de continuïteit en waarde in de markt te waarborgen. De stichting Traditionele Schepen Beurs bestaat sinds 2016. De Stichting heeft geen winst oogmerk en zal zich alleen bezig houden met het opzetten en organiseren van de EOC-Traditionele Schepen Beurs.

Onze missie
Het enthousiasmeren van jong en oud voor de traditionele zeilvaart / scheepvaart in en vanuit Nederland. Door de jaren heen zijn er schepen gekomen en er zijn schepen gegaan. Van handel of visserij, hebben zij nu een nieuw doel gekregen. Dat kan een museale status zijn ter behoud van een stuk geschiedenis, maar ook het opleiden van jonge mensen in de maritieme sector of het zeilen met avontuurlijke vakantiegangers. En sommige schepen zijn na lange omzwervingen zelfs weer teruggekomen in de vrachtvaart. Allemaal hebben zij een geweldig verhaal te vertellen en wij hopen zoveel mogelijk mensen met deze verhalen te bereiken. De EOC-Traditionele Schepen Beurs wil al deze initiatieven graag bundelen. Samen staan we sterker. Samen kunnen wij een geweldig beeld geven van wat er allemaal mogelijk is met ons varend erfgoed.

EOC Scheepsverzekeringen fungeert als hoofdsponsor van de EOC-Traditionele Schepen Beurs, en vormt daarmee een fijne, betrouwbare ondersteuning en solide basis voor het slagen van deze bijzondere maritieme beurs.