27 oktober 2023
Verschenen in Citymarketing Den Helder krant, editie 52

EOC-Traditionele Schepen Beurs thema Veiligheid en Preventie

Door Paul Schaap

De EOC-Traditionele Schepen beurs (TSB), die dit jaar van 10 tot en met 12 november voor de zesde keer in Den Helder wordt gehouden, staat in het teken van veiligheid en preventie. Dit naar aanleiding van een veiligheidsonderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarnaast komen zaken aan de orde als duurzaamheid, spannende zeilreizen, energietransitie, uitrusting van traditionele schepen, oude ambachten en uitwisseling van kennis en vaardigheden. Maar allereerst is de beurs een podium om in een passende ambiance bij te praten met gelijkgestemden.

Net als bij de succesvolle jubileumeditie wordt ook de zesde editie gehouden in de Stadshal van theater De Kampanje. Deze evenementenhal staat in het Nautisch Kwartier met museumhaven op het Willemsoordscomplex en is sinds vorig jaar de thuisbasis van de beurs. Net als in voorgaande jaren wordt bij deze zesde editie ook nauw samengewerkt met het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, het Marinemuseum en het lichtschip Texel. Traditiegetrouw is het toegangskaartje (polsbandje) voor de beurs drie dagen geldig en geeft het ook gratis toegang tot de twee voornoemde musea en het lichtschip. EOC Scheepsverzekeringen en de Gemeente Den Helder hebben zich opnieuw als respectievelijk hoofdsponsor en co-sponsor gemeld en de Scheepvaartkrant fungeert ook nu weer als mediapartner.
Naast een goed gevulde beurshal met een verscheidenheid aan  exposanten en behoudsorganisaties, biedt de EOC-Traditionele Schepen Beurs een interessant programma van lezingen, discussies en films. Deze onderdelen kunnen worden bijgewoond in een ruime zaal die aansluit op de Stadshal. Hier zullen onder de noemer Podium Voor de Mast diverse prominente sprekers het woord voeren. Spreekstalmeester is Stephan Kraan. Onderwerpen zijn veiligheid en preventie en andere reeds in de aanhef van dit artikel genoemde zaken. De beursorganisatie verwacht zo’n 3.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Voor de muzikale omlijsting tekent wederom de maritieme folkband Scheepsfolk. Tijdens de beursdagen verleent ook dit jaar weer een aantal slaapschepen onderdak aan bezoekers, standhouders en andere directbetrokkenen. Deze schepen worden in de wateren rondom Museumhaven Willemsoord afgemeerd.

Een aanrader is verder een bezoek aan de Scheepstimmerwerf in de naast de Stadshal gelegen Medemblikkerloods, en aan even verderop in Gebouw 73 ingerichte werkplaatsen. Hier zullen in zowel de bankwerkerij, smederij als lasserij demonstraties worden gegevens van oude ambachten. Ook kan nog een kijkje worden genomen aan boord van de voor restaurant Stoom afgemeerde 100 jaar oude stoomsleepboot Noordzee. Om van dit alles bij te komen kan tot slot aan de voorzijde van gebouw 73 in het gezellige Schipperscafé nog een drankje worden genuttigd.

Al met wordt de EOC-Traditionele Schepen Beurs ook dit jaar weer een uniek maritiem evenement dat zeker ook voor de inwoners van Den Helder een bezoek meer dan waard is.