1 november 2023
Verschenen in Scheepvaartkrant, week 44-45

Veiligheid en preventie thema EOC-Traditionele Schepen Beurs

Door Paul Schaap

Den Helder – De zesde editie van de EOC-Traditionele Schepen beurs (TSB), die dit jaar van 10 tot en met 12 november voor de zesde keer in Den Helder wordt gehouden, staat in het teken van veiligheid en preventie. Dit naar aanleiding van onder andere een veiligheidsonderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarnaast wordt aandacht besteed aan zaken als duurzaamheid, spannende zeilreizen, energietransitie, uitrusting van traditionele schepen, oude ambachten en uitwisseling van kennis en vaardigheden. Maar de beurs biedt met name een podium om in een passende ambiance te kunnen bijpraten met gelijkgestemden.

Net als bij de succesvolle jubileumeditie wordt ook de zesde editie gehouden in de monumentale Stadshal van theater De Kampanje. Deze bevindt zich in het Nautisch Kwartier met museumhaven op het voormalige marinewerfcomplex Willemsoord. Deze in 1916 gebouwde hal is een Rijksmonument en heeft als bankwerkerij dienst gedaan. Hoewel ze als Machinaal te boek stond, kreeg de hal door haar klassieke uitstraling de bijnaam De Kathedraal. Nu is het een evenementenhal en de thuisbasis van de beurs. Evenals voorgaande jaren wordt bij deze editie ook weer nauw samengewerkt met het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, dat de ingang deelt met de beurs, het nabijgelegen Marinemuseum en het in de museumhaven afgemeerde lichtschip Texel. Traditiegetrouw is het toegangskaartje (polsbandje) voor de beurs drie dagen geldig en geeft het ook gratis toegang tot zowel beide voornoemde musea als het lichtschip. EOC Scheepsverzekeringen en de Gemeente Den Helder hebben zich voor deze editie opnieuw als respectievelijk hoofdsponsor en co-sponsor gemeld en de Scheepvaartkrant fungeert ook nu weer als mediapartner.

Podium Voor de Mast
Naast een goed gevulde beurshal, met exposanten en  behoudsorganisaties, biedt de EOC-Traditionele Schepen beurs ook een interessant programma van lezingen, discussies en films. Deze onderdelen kunnen worden bijgewoond in een ruime zaal die aansluit op de Stadshal. Hier zullen onder de noemer Podium Voor de Mast diverse prominente sprekers het woord voeren. Spreekstalmeester is Stephan Kraan. Onderwerpen zijn veiligheid en preventie en andere reeds in de aanhef van dit artikel genoemde zaken. Verder organiseert de BBZ hier op de vrijdagmiddag haar algemene ledenvergadering. Tijdens het evenement zijn meer dan 70 prachtig gerestaureerde nautische monumenten in de museumhaven te bewonderen. De beursorganisatie verwacht dat zich weer zo’n 3.000 bezoekers uit binnen- en buitenland zullen melden. Voor de muzikale omlijsting tekent wederom de maritieme folkband Scheepsfolk.

Extra activiteiten
Wat naast de beurs eigenlijk niet mag worden overgeslagen, is een bezoek aan de Scheepstimmerwerf in de naastgelegen Medemblikkerloods. Vlak voor de vorige editie is in deze loods  de Westwalbotter RD28 drooggezet voor een complexe renovatie. Deze verkeert ondertussen in een vergevorderd stadium. Interessant om te zien is de wijze waarop dit omvangrijke project wordt aangepakt en wat hier allemaal bij komt kijken. Het project wordt geleid door Dirk Reitsma. Verder worden in de loods nog meerdere bootbouwprojecten uitgevoerd. Niet alleen worden oude schepen gerestaureerd, maar ook worden er nieuwe gebouwd. Ook kunnen hier bootbouw- en timmercursussen worden gevolgd. Naast de activiteiten in de Medemblikkerloods is ook veel te zien in de in Gebouw 73 ingerichte werkplaatsen. In zowel een bankwerkerij, een smederij als een lasserij worden demonstraties en workshops gegeven van oude ambachten. Om van dit alles bij te komen, kan aan de voorzijde van dit gebouw in het Schipperscafé een drankje worden genuttigd. Gastvrouw Marja Timmers heet u van harte welkom.

Buitenkans
Het gecombineerde toegangskaartje tot de beurs, twee musea en het lichtschip dat drie dagen geldig is, is voor elke bezoeker een echte buitenkans. In het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, gevestigd naast de Stadshal, valt van alles te leren over het ontstaan en de verder ontwikkeling van het nationale reddingwezen. Bijzondere objecten zijn een bewegende scheepsbrug in stormweer, een windtunnel om zelf flinke stormen te kunnen ervaren en een natuurgetrouwe scheepsbrug van de modernste Nederlandse reddingboot, waarin middels een vr-bril een reddingsactie wordt nagebootst. Daarnaast kunnen diverse interactieve spelletjes met betrekking tot het besturen van een reddingboot of het gebruik van een wippertoestel worden gespeeld. Het Marinemuseum heeft eveneens veel te bieden. Naast een prachtige collectie voorwerpen uit de historie van de Koninklijke Marine kunnen de bezoekers aan boord van de Tonijn zelf ervaren hoe in een onderzeeboot geleefd en gewerkt wordt. Maar ook hoe de Nederlandse mijnenveger Abraham Crijnssen in de Tweede Wereldoorlog op slimme wijze aan de Japanners wist te ontsnappen. Indrukwekkend zijn ook de driedimensionale radar op het brugcomplex van het fregat De Ruyter en het ramtorenschip Schorpioen. Naast deze twee musea is de beursbezoeker ook welkom aan boord van de Texel. Dit prachtig gerestaureerde lichtschip is in 1952 op het Willemsoordcomplex van stapel gelopen en heeft circa veertig jaar voor de gevaarlijke Haaksgronden als baken in zee gelegen. Een andere blikvanger is de in Museumhaven Willemsoord in haar oude glorie herstelde stoomsleepboot Noordzee. Vrijwilligers staan hier gereed om de inmiddels 100-jarige zeegaande stoomsleepboot van binnen en van buiten te tonen.

Boat & Breakfast
Net als in voorgaande jaren heeft zich ook nu weer een aantal slaapschepen gemeld die tijdens de beurs graag onderdak willen verlenen aan bezoekers, standhouders en andere directbetrokkenen. Dit zogeheten Boat & Breakfast concept heeft zich ondertussen al meer dan bewezen. De aanmelders tot nu toe zijn de schoeners Twister en Stortemelk, de klipper Actief en de loodsbotter Stortemelk. De zeilbrik Morgenster is alleen op de zaterdag beschikbaar als slaapschip. Verwacht wordt dat zich nog meer slaapschepen zullen melden. Al deze schepen worden vlakbij de beurshal in de wateren van Museumhaven Willemsoord afgemeerd. Voor meer informatie over de beschikbare slaapschepen en het doen van boekingen kunt u terecht op de site van de beurs onder de knop Blijf Slapen.

Bereikbaarheid
De Stadshal in het Nautisch Kwartier op het Willemsoordcomplex is goed bereikbaar. Komt u met de trein dan loopt u na het verlaten van het NS-hoofdstation rechtsaf langs de Bolder de Beatrixstraat in. Circa tien minuten later staat u bij de gracht rond het Willemsoordcomplex, dat via één van de pontjesbruggen te betreden is. De ingang van de beurs op het achterliggende plein staat goed aangegeven. Komt u met de auto dan kunt u op het complex gratis parkeren. De ingang van de beurs is dezelfde als die van theater De Kampanje en het Nationaal Reddingmuseum. Na het passeren van de kassa c.q. kaartcontrole wordt u naar de Stadshal geleid, waar de beurs is ingericht. Wij hopen u graag te mogen ontmoeten op deze zesde editie van dit voor Nederland unieke evenement.

Voor de tweede achtereenvolgende keer wordt de beurs in de monumentale Stadshal gehouden.