Voor de mast

Podium “Voor de mast” is een knusse bijzaal in de Kampanje. Je vindt er tijdens de Traditionele Schepen Beurs een heerlijke plek om naar scheepsverhalen te luisteren, films te bekijken over onsvarend erfgoed of om pittige noten te kraken over actuele onderwerpen bij de discussies. Organisator en gespreksleider van het podium is Stephan Kraan, al jaren een vertrouwd gezicht op onze beurs!

Vrijdag 11 november

BBZ op de Traditionele Schepenbeurs


Deze dag is het programma vooral gericht op schippers, bemanningsleden en eigenaren van zowel de professionele zeilvaart als de veelzijdige traditionele vloot van kleinere schepen. Alhoewel de beurs in de grote Stadshal vrijdag om 12.00 uur open gaat, zal vanwege de vele belangrijke gespreksonderwerpen het programma op het Podium Voor de mast al om 10.00 uur beginnen. Alleen voor bezoekers aan dit programma-onderdeel is de ingang is vanaf 09.30 open. De Traditionele Schepen Beurs organiseert dan samen met de BBZ een mini-symposium over de onderwerpen veiligheid, lokale kansen voor varend erfgoed en duurzaamheid. Het belangrijke onderwerp veiligheid natuurlijk ook naar aanleiding van de ongevallen die de bruine vloot de laatste jaren troffen.
Er zijn drie gespreksrondes met de volgende thema’s.

10.00 uur – Veiligheid en veiligheidscultuur: een eindeloze zoektocht naar verbetering.
Een gesprek dat raakt aan de essentie van het schippersvak.

13.00 uur – Varend erfgoed, chartervaart en havens: een kakofonie of een symfonisch meesterwerk?
Over de noodzaak van het samenwerken en het versterken van Nederlands unieke maritieme erfgoed.

15.00 uur – De ongemakkelijke waarheden van de verduurzaming van maritiem erfgoed.
Een discussie niet zozeer over alle onmogelijkheden, maar ook over wat wel kan en wat wel moet, een discussie kortom over kansen.

Zaterdag 12 november

10.00 uur – Filmtheater

11.00 uur – Moet varend erfgoed juridisch beschermd worden en zo ja, hoe?
Dat  is de centrale vraag in het onderzoek dat is uitgevoerd door de Erfgoedwartiermakers in opdracht van de BBZ. Martine van Lier geeft tekst en uitleg bij het rapport en Sicko Heldoorn, voorzitter van de BBZ, zal het rapport in ontvangst nemen. Ook betrokken bij het onderzoek was de LVBHB. De vraag over nut en noodzaak, maar ook over haalbaarheid van wettelijke bescherming, kan door de beroepsvaart van de BBZ en de pleziervaart van het LVBHB heel anders worden beantwoord en interessant is om samen te onderzoeken waar de overlap en mogelijke overeenkomst zit.

12.00 uur – De Tukker,  duurzaam van charter naar vracht
door Jorne Langelaan

13.00 uur – Maritieme festivals van verre
door Thedo Fruithof en Harry Muter

14.00 uur – Fonteinkruid fijn varen
door Nico Vader.
Problemen op Randmeren, Gouwzee en Markermeer door woekerende planten zijn zeer actueel. Echter het varen door vaarwater dat door planten is overwoekerd is niet nieuw. Deze lezing geeft uitleg over de antiwierschroef die in 1951 werd uitgevonden en waarop in 1954 octrooi werd verleend. Sindsdien is het concept veelvuldig en succesvol toegepast, zowel voor kleine polderschuiten als voor grote baggerwerktuigen, maaiboten, jachten, enzovoort. 

Door u mee nemen door een stukje geschiedenis zal duidelijk worden welke oplossingen er vroeger al waren en hoe het probleem vandaag de dag wordt aangepakt. Behalve de geschiedenis van de antiwierschroef wordt ook verteld over de typisch Langedijker akkerschuiten die voeren tussen de 15700 eilandjes van het Geestmerambacht. Het concept is door de jaren verder geperfectioneerd. Inmiddels varen/malen wij de planten zoals fonteinkruid FIJN
Zie ook onderstaande link: https://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/index.php?afbeeldingen2=antiwierschroeven

15.00 uur – De Zuiderzee
boekpresentatie door Bart Reindersma

16.00 uur – Een schip, een reis, 5 miljard klinknagels en 1000 verhalen
door Josepha Kempl.
Zij beschrijft en toont de indrukken van de reis naar haar thuisland, de voormalige DDR, na 15 jaar in Nederland te hebben gewoond en eigenaresse en schipper te zijn geworden van haar 120 jaar oude tjalk Antilope. Zij gaat terug via de waterwegen om te kijken wat voor ouds en nieuws te ontdekken valt.
Een reisbericht over de wonderbaarlijke verhalen van een indrukwekkende watergeschiedenis, waarin Nederland en Duitsland voor de Wereldoorlogen verbonden waren

Zondag 13 november

10.00 uur – Filmtheater

11.00 uur – Windseeker en School at Sea

12.00 uur – De Tukker, duurzaam van van charter naar vracht
door Jorne Langelaan

13.00 uur – 50 jaar Strontrace en Beurtveer
door Vereniging Zeilvracht

14.00 uur – Van Afvalplastic tot Zeilvaart
door Edwin ter Velde van Clean 2 Anywhere.
Hoe wij de eerste circulaire rederij bouwen met 17-de eeuwse schepen, duurzaam en inclusief voor een eerlijke handel.

15.00 uur – Nederlandse sloepencultuur. Varen met sloepen, roeien, zeilen en als open motorboot
door Anton Wegman.
Het tijdperk van de sloep als werkboot gebruikt om allerlei taken te vervullen op zee en op de rede is vrijwel voorbij. Gelukkig varen er in ons land nog heel wat sloepen rond van voor 1950. Bovendien worden er veel nieuwe sloepen op de markt gebracht, in allerlei vormen en materialen. Nederland kent een echte sloepencultuur in verschillende verschijningsvormen; van oude zeilsoep tot roeisloep en open motorboot. In deze lezing voorbeelden van het voormalige gebruik in de koopvaardij en bij de marine, maar daarnaast veel aandacht voor de moderne sloepencultuur in ons land.
De lezing van ca 30 minuten is voorzien van overvloedig en fraai beeldmateriaal.

Anton Wegman in onderzoeker bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en schrijft over maritieme geschiedenis, onder andere in de Spiegel der Zeilvaart

16.00 uur – Scheepsbouw in de 16e eeuw
door Geraldt de Weerdt

Het programma kan eventueel nog worden aangepast. Tijdens de beurs worden de onderdelen tijdig aangekondigd. Verder staat het laatste nieuws op onze website en sociale media.

Stap aan boord voor een betoverende reis door de wereld van het varende erfgoed en de maritieme geschiedenis!
De kaartverkoop voor de 6e EOC Traditionele Schepenbeurs is begonnen. Deze beurs is een viering van ons maritieme erfgoed en je wil dit niet missen.

Ontdek de ambachtelijke vaardigheden die schuilgaan achter deze meesterwerken, bewonder het vakmanschap en de passie van restaurateurs en scheepseigenaren, en geniet van een sfeer vol nautische nostalgie.

Of je nu een liefhebber bent van maritieme geschiedenis, van traditionele schepen of gewoon op zoek bent naar een unieke dag uit, de Traditionele Schepen Beurs heeft voor ieder wat wils. En als bonus: het Marinemuseum en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers kunnen op vertoon van jouw toegangsbewijs gratis bezocht worden.
Bestel de kaartjes vandaag nog en ontmoet ons aan de kade voor een dag, of dagen, vol avontuur en bewondering.

We zien je aan boord!