4 oktober 2024
Verschenen in Citymarketing Den Helder krant, editie 55

Traditionele Schepen Beurs op Willemsoord

De zevende editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs staat weer voor de deur. Van 8 tot en met 10 november zal de Stadshal van Theater De Kampanje op het Willemsoordcomplex weer het epicentrum zijn van alles dat in Nederland te maken heeft met de instandhouding van nautisch erfgoed. Er wordt nog meer dan voorheen aandacht besteed aan verschillende ambachtelijke vormen van (rond)houtbewerking in een naast de Stadshal speciaal daarvoor ingerichte overdekte ruimte. Maar ook moderne ontwikkelingen zoals verduurzaming en elektrificering komen nadrukkelijk aan de orde. Daarnaast wordt ook nu weer een interessant programma van lezingen, discussies en films aangeboden.

De voorbereidingen voor de schepenbeurs zijn begin dit jaar al van start gegaan. Verwacht wordt dat er zo’n 50 standhouders en een tiental behoudsorganisaties acte de présence zullen geven. Ook wordt een straatje ingericht met Helderse standhouders die al jaren actief zijn in het Nautisch Kwartier op het Willemsoordcomplex. Verder is het bijna traditie geworden dat bezoekers met het polsbandje van de beurs gratis het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel kunnen bezoeken.

Maar er valt nog veel meer te zien en genieten. Zo zijn in de nabijgelegen Medemblikkerloods diverse scheepstimmerprojecten in uitvoering, waaronder de complexe restauratie van de Westwalbotter Ransdorp 28. Dit project bevindt zich inmiddels in de eindfase en naar verwachting kan de houten botter begin volgend jaar weer aan het zilte nat worden toevertrouwd. Verder zal in gebouw 66, de voormalige mastenloods uit 1825 naast de Medemblikkerloods, onder leiding van bootbouwer Bert van Baar de Amateur BootBouw Award 2024 (ABBA 2024) worden georganiseerd. Dit is een manifestatie speciaal voor bouwers van houten, stalen, kunststof of uit andere materialen vervaardigde boten. Uiteraard zal op naast dit gebouw gelegen helling van de museumhaven een nautisch monument worden drooggezet en worden in de werkplaatsen in gebouw 73 diverse oude ambachten op het gebied van metaalbewerking, zoals smeden en klinken, gedemonstreerd. Tot slot liggen aan de afbouwkade in het Boerenverdriet diverse schepen waaraan restauratie- en onderhoudswerk wordt uitgevoerd.

Aanraders
Dit jaar vinden in de aangrenzende faciliteiten van theater De Kampanje wederom diverse activiteiten plaats. Verschillende behoudsorganisaties en belangenverenigingen hebben al aangekondigd hier hun jaarvergadering te willen houden. Ook is dit jaar een lezingen- en discussieprogramma samengesteld dat als vanouds wordt geleid door spreekstalmeester Stephan Kraan, en verzorgt Fotoclub Den Helder weer een expositie met nieuw nautisch fotomateriaal. Een andere aanrader is een bezoek aan lichtschip Texel of de voor restaurant Stoom afgemeerde Noordzee. Deze meer dan 100 jaar oude stoomsleepboot is de afgelopen jaren op Museumhaven Willemsoord volledig gerestaureerd en gecertificeerd. Plan is om de sleper tijdens de beurs onder stoom te brengen zodat de bezoekers kennis kunnen nemen van een uniek stoombedrijf, ooit de veroorzaker van de industriële revolutie. En ook is het weer goed toeven in het gezellige Schipperscafé aan de voorzijde van gebouw 73, waar gastvrouw Marja Timmers en haar team u van harte welkom heten.

Foto 1: De Stadshal wordt weer het nautisch epicentrum van de beurs.
Foto 2: Oude ambachten zijn dit jaar te zien in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte.
Foto 3: Op de helling zal, net als vorig jaar de tjalk Antilope, weer een nautisch monument worden drooggezet.
Foto 4: In de Medemblikkerloods is de restauratie van de botter Ransdorp 28 al ver gevorderd.
Foto 5: In de mechanische werkplaats zijn smeed- en klink demonstraties.

Foto’s: Paul Schaap ©

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.