Willem Barentsz

Sinds 2011 wordt in Harlingen aan een bijzonder project gewerkt: de herbouw van het expeditieschip waarmee Willem Barentsz in 1596 op Nova Zembla strandde.

(https://www.dewillembarentsz.nl)

Het schip wordt gebouwd door tientallen vrijwilligers; van een tandarts tot gepensioneerde timmermannen, van de vroegere bassist van de Outsiders tot een klusser met Alzheimer, van leerlingen van een mbo opleiding tot een handige huisvrouw, allemaal hebben ze liefde voor dit schip en staan ze dagelijks, zij aan zij te bouwen.

Na zeven jaar, op 27 oktober 2018, was het schip zover klaar, dat het feestelijk te water kon worden gelaten. Sinds een week ligt zij dan ook te pronken aan de Willemshaven in Harlingen.

Prinses Margriet doopte haar onder overweldigende belangstelling, met een fles berenburger, ‘de Witte Swaen’.

Om de Witte Swaen af te bouwen; te voorzien van masten en tuigage, is nog veel geld nodig. Grootste droom is, als het schip helemaal klaar is, uit te varen naar Nova Zembla en daar voorbij, om de reis van Willem Barentsz meer dan 4 eeuwen later, af te maken.

SE Willem Barentsz heeft daarom een grote loterij opgezet, hoofdprijs is een huis aan een gracht in het centrum van Harlingen. (https://www.loterij-harlingen.nl). Maar niet alleen een huis met een waarde boven de 200.000 €, ook een auto, 2 fietsen, rijsttafels voor 17 personen, schapenvachten, groepsrondvaarten en barbecue pakketten voor 17 personen behoren tot de prijzen. Bij voldoende verkochte loten volgt op 15 november 2018 de trekking.

SE Willem Barentsz is een ANBI stichting, er zijn al diverse bedrijven die voor hun medewerkers een vervroegd eindejaarscadeau hebben gekocht in de vorm van een lot. Mooie initiatieven: bedrijven kunnen de aanschafprijs als donatie aftrekken van de belasting, medewerkers hebben een winkans van 1 op 250 op een prachtige prijs en de Witte Swaen kan worden afgebouwd en uitvaren. Dat is wat men noemt een Win Win Win situatie. Het belastingvoordeel geldt overigens niet alleen voor bedrijven, voor particulieren geldt hetzelfde. Er is eigenlijk geen reden om niet mee te doen.

  DOE DUS MEE! KOOP EEN LOT EN BOUW EEN BEETJE MEE AAN DIT UNIEKE SCHIP!