Loodsbotter Texelstroom

De Texelstroom is een varend monument en wordt door vrijwilligers in de vaart gehouden. Het schip is in 1906 gebouwd voor het Loodwezen en inmiddels volledig gerestaureerd. Daarbij is het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld.

De stalen Noordzeebotter Texelstroom is gebouwd in 1906, op de Rijkswerf te Amsterdam als Loodsbotter nr 1. Afmetingen: 17,20 x 5,20 x 2,10 m. In 1918 is de eerste motor geplaatst.

In 1914 stond het schip te boek als Botter No.1. In 1925 werd dit Motorbotter No.1. Haar naam Texelstroom kreeg ze officieel in 1946. Vijftig jaren was zij in dienst van het Loodswezen, eerst in de afhaal- en peildienst, later als betonningsvaartuig.

Van de zes loodsbotters die in het begin van de twintigste eeuw zijn gebouwd zijn er drie bewaard gebleven. De Texelstroom is daarvan de oudste. Sinds oktober 1959 is de Texelstroom in particuliere handen.

U kunt een middag meevaren, het schip huren voor een vaartocht met familie en vrienden, maar u kunt ook aan boord overnachten met maximaal 6 personen.
texelstroom@gmail.com

U kunt op vele manieren kennis maken met dit bijzondere schip.

Tijdens de EOC-Traditionele Schepen Beurs zullen wij aanwezig zijn en kunt u ook aan boord verblijven! Op basis van boat and breakfast, kunt u een nachtje aan boord in een ouderwetse scheepskooi slapen voor slechts €40, inclusief ontbijt.