Maritieme Diorama’s

De Maritieme Diorama’s zijn afgeleid van de Ex-Voto kasten ( van het latijn : krachtens een gelofte), waarop scheepvaart afbeeldingen te zien zijn, die geschonken werden door zeevaarders aan een heilige of de kerk, als smeekbede of als dank voor een behouden thuiskomst. 

Mijn werken zijn fantasie afbeeldingen met als onderwerp vaak het grootse, weidse en dreigende van de zee. 

Veelal is gejut materiaal, schelpen en drijfhout verwerkt in de diorama’s; de achtergrond is vaak ook van drijfhout gemaakt. De details zijn met bijvoorbeeld de modelbootjes of dobbers vaak kleurig. Sommigen diorama’s hebben gemaakte modellen van een baak, een dukdalf of een lichtopstand.

De werken zijn in eerste begin vanuit de ‘Tabletop’ fotografie ontstaan.  Er waren er fotobeelden met een verhalend element, zo opgesteld dat er een indruk van een mogelijke werkelijkheid werd getoond, die ook in vaste vorm gemaakt konden worden. 

De getoonde vorm in de ‘kijkkastjes’ kan afwijken van een logische opstelling, er wordt ook gebruik gemaakt van verrassende structuren als:  omkering van zaken – de vissen die de visserman opjagen, verdraaiing van perspectief – wat is boven en onder water, of uit verhouding gehaalde afmetingen – een dobber waar een schip aan hangt ; iets wat ik ook graag met fotografie zoek. 

De tentoonstelling geeft vast herkenning in het ‘varensbedrijf’ en de inspiratie die voortdurend voortkomt uit de beleving van de kust, het varen en het water.

Bijna alle werken zijn te koop, een bericht of telefoon voor informatie is altijd welkom.

Tot ziens,              Ahoy,

Erik Smit 

06 55776010 

Kromhout87@hotmail.com