De Schepencarrousel

De Droom van de Schepencarrousel

In de ideale wereld, bewegen markante schepen zich van de ene naar de andere haven, in Nederland of zelfs daarbuiten. Deze schepen zijn markant, omdat ze een verhaal hebben: ze hebben een geschiedenis; er is veel gebeurd aan boord of ze zijn op een speciale wijze gebouwd. Ze zijn bijzonder om te zien, én ze varen. Ze brengen beweging, reuring in de haven waar ze aankomen en tijdelijk verblijven. Het is een feestje voor gemeente en omwonenden als zo’n schip aanmeert. Er gebeurt iets. Uiteindelijk vertrekt het schip weer, onderweg naar een volgende, bijzondere plek.

De schipper is jonge vrouw of man, voor wie het niet uitmaakt waar zij of hij woont of werkt. Want dat kan nu immers overal met wifi en andere middelen. Maar de schipper kan ook iemand zijn, die altijd al heeft gedroomd van wonen – en ook nog varen –  op een bijzonder schip, maar nooit de stap durfde te zetten. En nu dus wel. En ook de bewoner van een oud historisch vrachtschip dat al jaren in een vaste haven ligt, wil eigenlijk graag in beweging komen. Hun allen lonkt het avontuur. Een schipper wil varen. En welkom zijn in de haven.

De Schepencarrousel maakt deze dromen mogelijk. Zo kunnen de schepen varen van haven naar haven, waar ze vervolgens voor een maand of drie kunnen verblijven. De Schepencarrousel regelt de verblijfplek voor het schip en maakt afspraken met schipper en gemeente over havengelden, duur van het verblijf en andere faciliteiten.

In de toekomst, als de Schepencarrousel een begrip is en veel schepen hieraan meedoen, gaan de schippers wellicht zelf hun afspraken maken. Maar tot dan neemt de Schepencarrousel hun het regelwerk uit handen.

Schippers zoeken het avontuur en markante schepen komen in beweging.

Nieuwe schippers dienen zich aan. Hun ervaringen zullen zich verspreiden. Ze zorgen voor bedrijvigheid en nieuwe activiteiten in de havens, waar ze warm welkom worden geheten.

Nieuwe verhalen worden geboren…..