Ambachtelijk Botenbouw Centrum

Het Ambachtelijk Botenbouw Centrum, opgericht door Frank Brouwer op 1 september 2012, is een opleidingscentrum voor ambachtelijk botenbouw naar het voorbeeld van het ‘International Boatbuilding Training College’ (IBTC) in Engeland.

De fulltime opleiding leidt studenten in één jaar op tot houten botenbouwer. Hierbij leren ze de diverse technieken te beheersen waarmee een timmerman te maken krijgt bij het bouwen van grote houten boten. De opleiding van 40 weken is opgebouwd uit 4 modules; Basistimmerwerk, Kleine botenbouw, Grote botenbouw en Fijn scheepstimmerwerk. Met deze opleiding worden studenten zodanig geschoold dat ze ook als scheepstimmerman, meubelmaker of timmerman aan het werk kunnen gaan, zowel in dienstverband of als ZZP‘er. Hier is behoefte aan, zowel bij werven, als in bredere zin in de houtbewerkingsector.

Wat biedt het centrum

Het ABC biedt een opleiding tot houten botenbouwer/ scheepstimmerman van 1 jaar (fulltime) . De opleiding is gebaseerd op de internationale en gerenommeerde jaaropleiding aan het IBTC en bestaat voor 95% uit leren in de praktijk en voor 5% uit theorieles. Het is ook mogelijk om de opleiding parttime of in delen te volgen.

Naast de jaaropleiding kunnen booteigenaren onder begeleiding werken aan hun eigen project en worden er diverse cursussen gegeven in houtbewerking.

Het ABC werkt graag mee aan inspirerende activiteiten zoals teambuilding programma´s voor bedrijven, waarbij teams bijvoorbeeld een opdracht uitvoeren en vervolgens de geleerde lessen vertalen naar hun eigen werkomgeving. Ook worden er regelmatig bijzondere workshops gegeven, zoals het maken van je eigen peddel (in samenwerking met SALT), introductie in het zeilmaken of een schiemanscursus.

Het centrum is dagelijks toegankelijk voor bezoekers. Zo maken we het ambacht van botenbouw levend, in een stad met een rijke ambachtelijke historie.

Kenmerken

  • Het centrum is kleinschalig en biedt ruimte aan 8 tot 12 studenten per jaar in de leeftijd van 18 tot 75 jaar.
  • De doelgroep varieert van schoolverlater tot carrièreswitcher; Studenten zijn slimme doeners, die graag het vak willen leren uitoefenen.
  • Producten waaraan wordt gewerkt zijn jollen en boten tot max. 15 meter – zowel nieuwbouw als restauratie.
  • Er wordt gewerkt met duurzame en verantwoorde materialen en productieprocessen.
  • Het ABC is centraal gelegen aan de Eem in Amersfoort en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Interesse

Ambachtelijk Botenbouw Centrum

De Schans 20 B

3813 TW Amersfoort

0650215733

info@botenbouwcentrum.nl

www.botenbouwcentrum.nl