TRADITIONELE SCHEPEN BEURS WEER GOED BEZOCHT

DEN HELDER

Ook de derde editie van de van 9 t/m 11 november gehouden EOC-Traditionele Schepen Beurs had de wind goed in de zeilen. Het bezoekersaantal van 2017 kon worden geëvenaard en dit jaar waren er weer meer standhouders en schepen naar Den Helder gekomen. Ook het aantal gratis bezoeken aan de twee op het monumentale Willemsoordcomplex gevestigde maritieme musea en het Lichtschip Texel nam verder toe.  

De EOC-Traditionele Schepen Beurs trok dit jaar bijna 3000 zeer enthousiaste bezoekers, waaronder uit Spanje, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Het aantal standhouders steeg van ruim 60 naar bijna 80, waardoor de vloer van de voormalige mastenmakersloods uit 1925 goed was gevuld. Verder lagen in de museumhaven meer dan 50 traditionele schepen afgemeerd. Blikvangers onder de enkele tientallen gastschepen waren de koftjalk Tromp, de stoomsleepboot Hugo  en de voormalige vissersvloot uit Wieringen. De dektjalk Pollux was op de helling naast de beurshal drooggezet.

Opvallend was de toename van het aantal belangstellenden voor een gratis bezoek aan zowel het Marinemuseum en als het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Beursmanager Jet Sluik zegt hierover: “Het aantal bezoekers aan het Reddingmuseum steeg van 468 naar 599 en aan het Marinemuseum van 296 naar 366. En het Lichtschip Texel mocht tijdens de drie beursdagen in totaal 500 bezoekers aan boord verwelkomen, honderd meer dan vorig jaar. Verder telde de bijna geheel gerestaureerde stoomsleepboot Noordzee, die voor Theater De Kampanje lag afgemeerd, zo’n 200 bezoekers en in de naastgelegen Medemblikkerloods kwamen 500 mensen een kijkje nemen bij de scheepstimmerwerf, waar botenbouwer Bert van Baar tekst en uitleg gaf.”

De derde editie van de beurs stond in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen, waarbij SummerLabb van programmamaker Jan Douwe Kroeske als smaakmaker fungeerde. De beurs werd op vrijdag 9 november met het luiden van een scheepsbel officieel geopend door Mariken Betsema, de onlangs verkozen Burgemeester van Jouw Noordzee. De schepen en organisaties aangesloten bij de Stichting Museumhaven Willemsoord presenteerden zich voor het eerst in een groepsstand bij de ingang ven de beurs en dat was volgens voorzitter Michiel Tegelberg een groot succes. Net als bij de vorige twee edities zorgde het Scheepsfolk ook nu weer op professionele wijze voor de muzikale omlijsting.

Beursmanager Jet Sluik: “Inmiddels ben ik alweer gestart met de voorbereidingen voor de vierde editie van het evenement dat volgend jaar van 8 t/m 10 november op dezelfde locatie zal worden gehouden. Met wederom EOC Scheepsverzekeringen als hoofdsponsor.”

 

—————————————-

 

Meer informatie: Jet Sluik (beursmanager)

06-31695654 of traditioneleschepenbeurs.nl